בעקבות פסק דין של בימ"ש העליון בעניין אשה שהפרישה כספים לקרן הפנסיה - עד שיצאה לחל"ת בת שנה. והמעסיק להפריש לקרן הפנסיה שלה. למרות שהמעסיק והעובדת מיהרו להפריש רטרטאקיטבית את כל הכספים החסרים - שנתיים וחצי מאוחר יותר כאשר איבדה את יכולתה לעבוד. תבעה את ביטוח הנכות מקרן הפנסיה - הקרן סירבה לשלם.
בימ"ש העליון קבע כי תקנון הפנסיה שהפסקת תשלומים מהווה הפסקה ברצף הזכויות. לכן, המבוטחת ששילמה לקרן הפנסיה כל ימי חייה (והחזירה את חובה לקרן הפנסיה בעבור שנת החל"ת), קבע העליון כי אינה זכאית לביטוח.
לדבי מירב, מקרה זה ממחיש את הסכנה בשינויים בהפרשות לפנסיה. והעובדה כי עובדים זקוקים להגנה המרבית של ייעוץ פנסיוני צמוד, וזהו שירות שהרוב המוחלט של העובדים בישראל אינו זוכה לקבל.
ואכן, יעוץ פנסיוני אובייקטיבי היה אחת ממטרותיה העיקריות של ועדת בכר, חמש שנים לאחר מסקנות וועדת בכר, מרבית העובדים בישראל בקושי זוכים לטיפול מקצועי בתיק הפנסיה - והטיפול שהם זוכים לו הוא רק מידיהם המוטות של סוכני הביטוח. סוכני הביטוח הם משווקי פנסיה ולא יועצי פנסיה - מה שאומר שהם יכולים בקלות למכור למבוטח את הפנסיה שמתאימה להם, אבל אינה מתאימה לו.
הגיע הזמן לשנות זאת. העובד הישראלי זקוק לקבלת יעוץ פנסיוני. לפיכך, במקום שמעסיקים יטפלו בפנסיה של העובדים שלהם באמצעות סוכני ביטוח או מנהלי הסדרים (שהם סוכני ביטוח גדולים), הגיע הזמן לחייב את המעסיקים לשכור את שירותיהם של יועצים פנסיוניים.
יועץ פנסיוני - להבדיל ממנהל ההסדרים - ידאג לטובת העובד ולא לטובתו שלו. התוצאות יהיו שכלול השוק, הגברת התחרות בו והפחתת דמי הניהול. אם המפקח יבחר בצעד הזה, זאת עשויה להיות הרפורמה המשלימה החשובה ביותר לרפורמת בכר.
|